Külföld

Pánikkeltés volt a H1N1-járvány

admin
admin

2010. 06. 25. 11:56

Megkérdőjelezte az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése a H1N1 "sertésinfluenza" világjárvány súlyosságával kapcsolatos előrejelzéseket és a meghozott döntések indokoltságát.

Strasbourgi nyári ülésszakán a közgyűlés állásfoglalást szavazott meg, amelyben megállapították: az előrejelzések az elhalálozások száma alapján erősen túlzottak voltak, és a média segítségével világméretű pánikhangulatot keltettek.

A strasbourgi dokumentum követeli, hogy legyenek átláthatóak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntései, és folytassanak le független vizsgálatot az ügyben.

Az ET-határozathoz kapcsolódó jelentés szerint erős a gyanú a gyógyszeripari lobbi erőteljes befolyására. Mint a jelentésben megállapították, a WHO eltúlzott döntései aláásták a nemzetközi szervezetbe vetett bizalmat. A vitában az Egészségügyi Világszervezet az Európa Tanács meghívása ellenére nem vett részt.

Az állásfoglalás kapcsán Kaufer Virág, az LMP országgyűlési képviselője, aki részt vett az ET parlamenti közgyűlésének nyári ülésszakán, az MTI-nek úgy nyilatkozott: üdvözlik a független vizsgálat kezdeményezését mind nemzetközi, mind tagállami szinten.

“A gyógyszeripari cégek és egyéb üzleti érdekek befolyása a közszolgáltatásokra aggasztó mértéket öltött mind hazánkban, mind nemzetközi szinten, és ennek mértékét a gazdasági válság csak fokozza. A határozat nyomán lehetőség nyílhat arra, hogy visszaállítsuk az Egészségügyi Világszervezetbe vetett bizalmat, és talán kiderülhet az is hogy ki áll az Omninvest mögött, amely a H1N1 elleni vakcinákat forgalmazta az államnak” – mondta a képviselő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.