Nagyvilág

Moszkva közép-ázsiai befolyását félti

Második katonai bázis építését tervezi Kirgizisztánba Oroszország.

Oroszország második katonai bázis megépítését tervezi Kirgizisztánba, amely merész figyelmeztetés Washington és a régió államai számára.

A Kreml már korábban is tettkísérleteket a bázis létrehozására, melynek esélyei jelentősen romlottak, miután az egyezséget megkötni szándékozó Kurmanbek Bakijev elnököt elmozdították pozíciójából.

Az Osh és Jalalabad melletti katonai bázis Oroszország közép-ázsiai geopolitikai befolyását növelné, megerősítvén pozícióját Kína és az Egyesült Államok mellet. Mindez Moszkva befolyásának visszaállításáról szól, amely a Szovjetunió összeomlása után megszűnt- fogalmazott a tervek kapcsán egy orosz elemző. Az elmúlt hetekben kialakult etnikai zavargások komoly figyelmeztetést jelentettek Oroszország számára, melyet moszkvai hírszerzés úgy értékelt: ismeretlen “harmadik erő” fenyegeto befolyását a térségben. A tervezett objektum legalább 250 millió dollárt kóstálna, és legalább 2000 fős kontingest jelentene.

Oroszországnak már van egy katonai bázisa Kirgizisztánban, az egyetlen olyan államban, amely amerikai, és orosz bázissal egyaránt rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik