Nagyvilág

Terroristákat fogott a kínai rendőrség

A Kelet-Turkesztán-csoportokhoz tartozó terroristák több mint tízfős egységére csapott le a rendőrség az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentette be a közbiztonsági minisztérium szóvivője csütörtökön.

Vu Ho-ping (Wu Heping) pekingi sajtóértekezletén közölte, hogy a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) terrorszervezettel kapcsolatban álló csoport tagjait és vezetőjét őrizetbe vették, a talált robbanószereket lefoglalták. Mint elhangzott: az elfogott emberek határőrök elleni támadásokban vettek részt Kína legnyugatabbi városában, Kasiban (Kashi), továbbá robbantásokat hajtottak végre 2008-ban Hzsincsiang Kucsa (Kuqa) megyéjében.

A csoport erőszakos cselekményekre készült 2009 júliusa és októbere között, de miután tervükre fény derült az ország különböző területeire menekültek, hárman pedig közülük külföldre szöktek. Őket decemberben hazatoloncolták. Hogy honnan, azt a szóvivő nem említette, de ismeretes, hogy december hónapban utasítottak ki Kambodzsából 20 ujgur nemzetiségű kínai állampolgárt, akik ott kerestek menedéket.

A terrorista csoport leleplezése ismét azt igazolja, hogy az ETIM és más terrorista szervezetek jelentik az ország számára a legnagyobb terrorveszélyt ma és a jövőben – mondta Vu, aki tájékoztatója közben bemutatott néhány diaképet is, amelyeken a házi készítésű bombák, illetve maga a “bomba-gyár” és az elfogottak által használt terepjárók voltak láthatók.

A bejelentésre nem sokkal a tavaly a július ötödikén kirobbant etnikai zavargások július 5-i első évfordulója előtt került sor. A meghatározó részben muszlim ujgurok lakta Hszincsiang székhelyén Urumcsiban (Urumqi) akkor közel kétszáz – többségükben han kínai – esett áldozatul a támadásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik