Nagyvilág

Nincs konkrétum a szlovák koalíciós szerződésben

Az alakulófélben lévő új jobboldali szlovák kormánykoalíció szerződésében szinte semmiféle konkrétumot nem tartalmaznak, nagyon általánosak, és gyakran csak a Robert Fico vezette eddigi kormány ígéreteinek szintjén mozognak - mutat rá a Sme.

Az alakulófélben lévő új jobboldali szlovák kormánykoalíció ígéretei a nemzeti kisebbségek helyzetének, valamint Szlovákia és Magyarország viszonyának a javítására a koalíciós szerződésben szinte semmiféle konkrétumot nem tartalmaznak, nagyon általánosak, és gyakran csak a Robert Fico vezette eddigi kormány ígéreteinek szintjén mozognak – mutat rá a Sme című szlovák liberális napilap csütörtökön.

“Az egyetlen kivételt talán a kisebbségek finanszírozását szabályozó törvény elfogadására tett ígéret jelenti, de erről a bonyolult megfogalmazásról ma nehéz megmondani, pontosan mit is takarhat” – jegyzi meg az újság. “A programtézisek legnagyobb hiányossága, hogy a maximum, amit minden pontosítás nélkül megígérnek, az a Fico-kormány előtti állapot visszaállítása a kisebbségi kérdésekben” – véli a szerző.

“A Fico-Slota nacionalista páros futama előtti állapot visszaállítása azonban csak a legszükségesebb minimum. A programtézisek egyetlen más területen sem ilyen visszafogottak, hogy ne hozzanak semmi újat, ne kínálnának semmiféle konkrét előrelépést, és ne jeleznének szándékot a meglévő lényegi problémák megoldására” – írja Peter Morvay.

Szerinte mindez “kissé furcsa és szomorú” is egyben, és nemcsak azért, mert egy olyan párt is a kormánykoalíció része lesz, amely választási programját főleg erre a témára építette.
“Ez szemlélteti az új koalíció korlátait is, amely elődjével ellentétben ugyan nem akarja feleslegesen zaklatni az itteni (szlovákiai) magyarokat, de egyúttal fél bármit is tenni értük” – zárul a Sme jegyzete.

Bugár Béla, a Híd elnöke az Új Szóban csütörtökön megjelent interjúban sajnálatának adott hangot afelett, hogy a kisebbségi törvényt, amely szerepel a párt programjában, koalíciós partnerei nem tudták elfogadni. Bugár szerint ugyanakkor az, amit elértek, a jelen helyzetben a maximum volt. Szerinte a kormány első intézkedései között lesz a kisebbségeket hátrányosan érintő törvények módosítása, például az államnyelvtörvény vagy a hazafiassági törvény kijavítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik