Nagyvilág

Hetven fölé emelkedhet a brit nyugdíjkorhatár

A brit kormány tervei szerint a 70. életév fölé emelkedene hosszú távon a nyugdíjkorhatár.

A brit kormány 66 évre emelné a férfiak nyugdíjkorhatárát 2016-ig, illetve az elkövetkezendő évtizedekben mindkét nem esetében kitolná egészen a 70. életévig (vagy még tovább), egyfajta „megerősített nyugdíj” címszó alatt.

A munkáspárti kormány tervei alapján 2024-re valósult volna meg a 66. évi korhatár, amely 2046-ra érte volna el a 68-at. Az illetékes brit államtitkár illetve Steve Webb szakminiszter úgy fogalmazott: Nagy-Britannia büszke lehetett a nyugdíjrendszerére, ám egyre kevesebb aktív személy képes ezt fenntartani, ez által az állami nyugdíj minősége romlott, milliókat taszítva a szegénységbe.

Az emberek egészségesebbek, és tovább élnek, mint valaha, legkevésbé sem szeretnénk, ha elveszítetnék lelkesedésüket munkahelyeik iránt. A stabil, fejlődőképes nyugdíjrendszer kialakításához az embereknek is tovább kell dolgozniuk- fogalmazott a miniszter.

A szakszervezetek negatívan reagáltak a reformokra, „osztály-elfogultsággal” vádolva a nem régen hatalmat szerzett kormányt. Hogyan kényszeríthetnénk valakit arra, hogy 66 éves koráig dolgozzon, amikor ezt tette egész életében? A liberálisok mégis mit művelnek ebben a koalícióban?-tette fel a kérdést egy szakszervezeti vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik