Nagyvilág

Helyreállt a gázszállítás Litvániába

Helyreállt a gázszállítás Litvániába - tudatta csütörtökön a litván nemzet gázipari vállalat, miután elsimulni látszik a gázvita Oroszország és Fehéroroszország között.

A két ország között fizetési nézeteltérések miatt a Gazprom hétfőtől fokozatosan csökkentette a Fehéroroszágba szállított földgáz mennyiségét, és a csökkentés mértéke szerdára elérte a 40 százalékot. Minszk a területén áthaladó gázszállításból valamennyit lecsapolt, ami Litvániát érintette a legérzékenyebben.

Csütörtökre aztán Minszk teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások miatt felhalmozódott adósságát, és a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak.

Ugyanakkor a helyzet ezzel nem oldódott meg teljesen. Minszk ugyanis a tranzitdíjból származó követeléseinek kiegyenlítését követeli a Gazpromtól, amelyek viszont nem az érvényes szerződésben foglalt feltételekből következnek, és azzal fenyegetőzik, hogy ha a Gazprom nem fizet, leállítja a Fehéroroszország területén Európa felé áthaladó tranzitot.
Minszk moszkvai idő szerint 14 óráig két órát adott a Gazpromnak a hiányzó összeg kifizetésére azzal, hogy ezt követően korlátozza a tranzitot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik