Nagyvilág

Veszélyt látnak a kettős állampolgárságban az ukránok

Kárpátaljai ukrán politológusok szerint a kettős állampolgárságról elfogadott magyar törvény veszélyt jelent Ukrajna biztonságára nézve.

Egyes országok számára előnyt jelent, ha állampolgárságot adnak a határaikon kívül élő nemzettársaknak. Ez ugyanis különféle akciókhoz nyújthat igazolást, mint például „béketeremtéshez” vagy „területi igények bejelentéséhez” – írta szerdán a zakarpattya.net.ua nevű ungvári hírportál a kettős állampolgársági törvény elfogadásáról készült terjedelmes elemzésében, amelyet országos ukrán hírügynökségek és híroldalak is átvettek.

Az írás szerint a Fidesz által előterjesztett törvény valósággal sokkolta Szlovákiát, ahol 600 ezer magyar él. Pozsony még a nagykövetét is visszahívta Budapestről, miközben valamiért megfeledkezett arról, hogy néhány éve ugyanilyen törvényt fogadott el a határon túli szlovákok kettős állampolgárságáról – olvasható a cikkben, amely szerint Romániában is érvényben van hasonló, az ukrajnai románokat érintő jogszabály.

„A kárpátaljaiakat élénken foglalkoztatja a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény, mintha új alkotmányról lenne szó. Ez nem csoda, hiszen a jogszabály korlátlan lehetőségeket biztosít a régió sok lakója számára azzal, hogy lényegében az uniós állampolgárokkal azonos besorolást biztosít számukra” – olvasható az elemzésben.

A szerző megszólaltatta a 35 ezres kárpátaljai román közösség egyik vezetőjét is, aki elmondta, hogy az ukrajnai román kisebbség tagjai számára jelentős előnyöket biztosít a román útlevél, mert megkönnyíti a munkavállalást és a tanulást az EU-tagországokban. Úgy vélte, Ukrajnában nem jelenthet problémát a kettős vagy többes állampolgárság, mivel – szerinte – az ukrán parlament képviselőinek zöme orosz állampolgársággal is rendelkezik.

Fegyir Sandor politológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanszékvezető professzora úgy vélte: Kárpátaljai lakói – mint pragmatikus közép-európaiak – kizárólag pozitívan viszonyulnak a magyar kettős állampolgársági törvényhez, mert az gazdasági tekintetben komoly lehetőségeket nyit meg számukra. „Kárpátalján sokaknak van magyarigazolványa, ők és családtagjaik hatalmas örömmel fogadták a magyar törvényt” – fogalmazott a szakértő, aki mindazonáltal Ukrajnára nézve „óriási veszélyt” lát a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényben.

Osztja ezt a véleményt Szvitlana Mitrjajeva, az Ukrán Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézete ungvári részlegének igazgatója, aki szerint a kettős állampolgárság kihívást és fenyegetést jelent Ukrajna nemzeti érdekei számára.

Úgy véli, azonnali intézkedések meghozatalára van szükség az ukrán nemzetbiztonság erősítését illetően. Sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajnában a szakértők nem fordítanak kellő figyelmet a kettős állampolgársággal kapcsolatos folyamatokra, általában alig reagálnak rájuk, miközben a „kis Szlovákia azonnal kifejezte kategorikus egyet nem értését, s szinte már másnap elfogadta a magyar jogszabályra reagáló alternatív törvényét”. Ukrajna és külügyminisztériuma hallgat, egyelőre nem reagál – fogalmazott Mitrjajeva, aki azt is nehezményezte, hogy az ukrán törvényekben nincsenek egyértelmű büntető szankciók a kettős állampolgárság esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik