Nagyvilág

Törökország pozitívan tekint az EU-csatlakozás folyamatára

Habár Ankara látványosan kelet felé fordult, azért optimistán tekint a csatlakozási tárgyalásokra.

Törökország elnöke Abdullah Gül optimista nyilatkozatot tett országa uniós csatlakozási folyamatával kapcsolatban, annak ellenére, hogy a közelmúltban Ankara érezhetően kelet felé fordult.

Brüsszel vegyes véleménnyel van Törökország teljesítményéről: egyrészt bátorítja a kurdok kulturális jogainak további kiszélesítését, illetve a hadsereg politikai részvételének visszaszorítását, de például a ciprusi egyesítést illetően nagyobb odafigyelést kér az eurázsiai államtól. Törökország figyelemreméltó előrelépéseket tett a csatlakozáshoz vezető úton- fogalmazott Stefan Füle cseh bővítési biztos.

Az uniós tagság egyik legfőbb kitétele a török állam demokratikus működése, modernizációja. Ankara az EU egyik legfőbb kereskedelmi partnere, ráadásul stratégiai szerepe is óriási, hiszen potenciális gáz-illetve olajszállító Közép-Ázsia és a Közel-Kelet felől, Európa irányába.

A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek, az Ankarával kapcsolatos ellenérzések oka pedig Törökország nagy méretéből, nagyfokú szegénységéből, és az egyre erősödő iszlám hatásból ered. Törökország nemmel szavazott az Irán elleni ENSZ BT szankció-csomagra, kapcsolata pedig erősen megromlott Izraellel a segélyflottilla elleni támadás kapcsán, miközben egyre népszerűbb az arab közösségen belül.

Törökország csatlakozása nyílt végű folyamat, vagyis korátsem biztos, hogy végül teljes jogú tagállama lesz az Európai Uniónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik