Külföld

Megállapodtak a szlovák koalícióról

admin
admin

2010. 06. 23. 19:45

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegében az a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - jelentette be Iveta Radicová, a kormányalakítással megbízott politikus a pártvezetők tárgyalásai után.

Ugyanakkor a kormány személyi összetételében a pártok még nem egyeztek meg. Közöltük egymással ez irányú elképzeléseinket, elvárásainkat. A tárgyalásokat csütörtökön folytatjuk – mondta Radicová. A négy párt – a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd – alkotta koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője van.

Ami a kormány személyi összetételét illeti – Radicová szerint – egyelőre még nem zárultak le a viták az egyes pártokon belül sem. Ugyanakkor a tárcák nagyjából egyharmadára több párt is igényt tart, ezért további egyeztetések szükségesek. Semmiféle részletet azonban ezzel kapcsolatban nem volt hajlandó elárulni. A pártvezetők megkezdték a vitát a parlament jövőbeni szerkezetéről és a parlamenti tisztségek betöltéséről is. „Minden párt két-két személyt nevezett ki, akik közösen összeállítják a javaslatokat” – fűzte hozzá Radicová.

Szerinte a koalíciós szerződés pontosan rögzíti, hogyan, milyen módon kell a jövőben meghozni a fontos döntéseket, mit kell előzetesen jóváhagyni a koalíciós tanácsban, illetve hogy mi számít majd a koalíciós szerződés megszegésének. Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök szerdán ismerte be, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült, ezért megbízatását visszaadta az államfőnek. “Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elképzelését egy stabil és erős kétpárti koalícióról nem sikerült megvalósítani. Kormányalakítási megbízatásomat ezért ma (szerdán) visszaadtam” – jelentette ki azután, hogy fogadta őt a köztársasági elnök. A Smer ugyan majdnem 35 százalékkal megnyerte a parlamenti választásokat, de miután nem talált koalíciós partnerre, nem tudott kormányt alakítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.