Nagyvilág

Hollandiában letartóztattak egy 63 éves ruandai népirtót

Hollandiában letartóztattak egy 63 éves asszonyt, mert azt gyanítják, hogy részt vett az 1994-es ruandai népirtásban.

A holland ügyészség kedd este közölte azt is, hogy az idős asszonyt már szerdán a hágai kerületi bíróság elé állítják.

Az asszony, aki 1998-ban érkezett Ruandából Hollandiába és hat éve megszerezte a holland állampolgárságot szemtanúk szerint a hutu törzsbeli szélsőségesek közé tartozott

Ruandában 1994-ben három hónap leforgása alatt legalább 800 ezer embert mészároltak le etnikai gyűlölettől hajtva, szélsőséges hutuk a tuszi kisebbség soraiból. Ráadául azokat a hutukat sem kímélték, akik a gyűlölködésre és öldöklésre nem voltak kaphatók.

A tömeggyilkosság apropója az volt, hogy április 6-án máig tisztázatlan körülmények között lezuhant a Juvénal Habyarimana, hutu elnököt szállító repülőgép. A hutu többség hangadói nyomban a tuszikat vádolták azzal, hogy lelőtték és rádión keresztül bosszúra hívták fel a hutu milíciákat.

A heteken át tartó mészárlásnak az emigráns tuszikat tömörítő Ruandai Hazafias Front (RPF) vetett véget, miután Paul Kagame által vezetett csapatai Ugandából bevonultak Ruandába. Utóbb a francia igazságszolgáltatás nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Paul Kagame későbbi ruandai elnök közeli munkatársai ellen, akiknek állítólag szerepük volt Habyarimana elnök repülőgépének lelövésében.

Ruanda 1994 óta több ízben is azzal vádolta a nemzetközi közösséget, hogy nem tesz kellő erőfeszítéseket a népirtás ma is szabadlábon lévő elkövetőinek kézre kerítése végett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik