Nagyvilág

Gates nekiesett az afganisztáni főparancsnoknak

Az amerikai védelmi miniszter élesen bírálta az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot.

“Úgy vélem, hogy McChrystal tábornok súlyos hibát vétett és rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot az ügyben” – közölte Robert Gates.

Kijelentette: az afganisztáni küldetést egységes akarattal kell folytatni. Arra nem utalt, hogy szerinte a tábornoknak távoznia kellene-e posztjáról – megfigyelők szerint Obamának nem marad sok választása -, de annyit közölt, hogy a főparancsokkal személyesen akar tárgyalni az ügyben. Azt is közölte, hogy McChrystal már bocsánatot kért tőle és hasonlóképpen jár el a többi, a cikkben megnevezett személyek esetében is.

A Fehér Ház magyarázattételre hazarendelte Kabulból Washingtonba a tábornokot. A The New York Times szerint Obama dühöngött a megjelent cikk miatt. Robert Gibbs szóvivő McChrystal sorsával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden lehetséges.

McChrystal tábornok a Rolling Stone magazin pénteken megjelenő számában szereplő interjúban egyebek mellett arról beszélt: csalódott, amikor első ízben találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. A főparancsnok elmondta: bár Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban.

A CNN értesülése szerint McChrystal személyesen Obama elnöknek számol be nyilatkozatairól szerdán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik