Nagyvilág

Az EBESZ rápirított Törökországra

A biztonsági szervezet azt kéri Ankarától, hogy ne blokkolja a video-megosztó portálok elérhetőségét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel a Google video-megosztó weboldalának, a Youtube-nak, és a hozzá tartozó több ezer oldalnak a blokkolásával.

A szervezet a 2007-ben életbe léptetett jogszabályra hivatkozva szólította fel Ankarát, hogy hagyjon fel a szólásszabadságot és az információhoz való jogot szimbolizáló oldalak blokkolásával. Arra kérték a török hatóságokat, hogy ne akadályozzák állampolgáraikat abban, hogy részesei lehessenek napjaink globális információs társadalmának.

Törökország nemrég fogadta el azon szigorító intézkedéseket, melyek a pornográf, és egyéb kiskorúakra ártalmas tartalmak kontrollálására vonatkoznak. Az 56 nemzetet tömörítő biztonsági szervezete véleménye szerint azonban a szigorítás bőven meghaladta a fenti szándékon.

Törökország (amely szintén tagja az EBESZ-nek) 2008-ban blokkolta először a Youtube-ot, miután egy weboldal Mustafa Kemal Atatürköt, a modern török köztársaság megalapítóját sértegette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik