Nagyvilág

Megszületett a megállapodás:különálló szerv lesz az Európai Külügyi Szolgálat

Pont került egy hosszadalmas vita végére.

A Tanács, az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament képviselői Madridban jutottak egyezségre Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, és ezzel pontot tettek arra az elhúzódó vitára, amely az uniós intézmények között folyt az új szolgálatnak az intézményrendszerbe való betagozódásáról.

A Parlament – mondták diplomaták – eredetileg azt szerette volna, ha az EKSZ a Bizottság alárendeltségébe tartozik, mert akkor teljesen felügyelhette volna költségvetését. Ashton és a Tanács azonban kitartott amellett – a Bizottság pedig nem igazán ellenkezett -, hogy az EKSZ különálló szervezet legyen. Az Európai Parlament azonban állítólag végül is biztosítékokat kapott Ashtontól arra nézve, hogy megfelelő rálátása lesz az EKSZ költségvetésére, és a politikai beleszólást is biztosítják bizonyos kérdésekben

Egyezségre kell még jutni az EKSZ pénzügyi és személyzeti szabályzata ügyében is. A tervek szerint ősszel kezdhetik meg a több ezer főre felduzzasztandó EKSZ tényleges megszervezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik