Külföld

Véresen zajlik a kolumbiai elnökválasztás

admin
admin

2010. 06. 20. 20:25

Katonák csaptak össze a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival és hatot megöltek közülük. Míg a kormány ellen lázadók felrobbantottak egy rendőrjárművet és hét rendőr meghalt, nyolcan pedig eltűntek.

Vasárnap választanak új elnököt Kolumbiában. A szavazókörökbe mintegy harmincmillió polgárt várnak, hogy döntsenek a
két mandátum után leköszönő, a baloldali gerillákkal és a drogbárókkal szemben keménykezű Álvaro Uribe utódjáról. Ez okozza a zavargásokat.

Az első forduló után állva maradt két jelölt közül Juan Manuel Santos volt védelmi miniszter, a Nemzeti Egység Szociális Pártja (PSUN) alapítója, Uribe szellemi örököse az esélyes az államfői poszt elnyerésére. Már az első fordulóban utcahosszal, a szavazatok 46,5 százalékával nyert a második helyen továbbjutott, litván származású volt bogotái főpolgármester, Antanas Mockus előtt, akire a szavazópolgárok 21,4 százaléka adta voksát. A közvélemény-kutatások adatai alapján a május 30-án tartott első forduló óta elmúlt időben Santos esélye még növekedett is. Az Invamer Gallup intézet legutóbbi felmérése szerint akár a szavazatok 65 százalékával is győzhet, míg Mockus indexe továbbra is 30 százalék alatt van.

Santos népszerűségét fokozza, hogy 0 2006 és 2009 között tartó védelmi minisztersége idején jelentős győzelmeket aratott a szélsőbaloldali gerillák elleni harcban. Oroszlánrésze volt abban, hogy kiszabadult a FARC fogáságából több túsz, köztük a legismertebb, a francia-kolumbiai Ingrid Betancourt, aki maga is elnökjelölt volt a dél-amerikai országban.

Santos azt ígérte, hogy Uribe politikai örökségét viszi tovább, és elsősorban a munkahelyteremtésre és – megőrzésre koncentrál. A dél amerikai ország lakosságának első számú aggodalma a munkanélküliség, a helyiek 46 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

A zöldek jelöltje, Mockus a kultúra radikális megváltoztatását, azaz az erőszak elvetését tűzte ki célul. A politikus kampányát az erkölcshöz és a törvényességhez való visszatérésre alapozta egy kábítószer által megrontott társadalomban. Bár nincs sok esélye, az első fordulóban mégis igazi meglepetést okozott, mivel márciusban még a 10 százalékot sem érte el a támogatottsága.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.