Nagyvilág

Kockázatos helyzetben a BP

Nyegleséggel vádolják az Egyesült Államokban a mexikói-öbölbeli súlyos olajszennyezésben vétkes BP olajtársaság vezérigazgatóját, Tony Haywardot, és a szemére vetik, hogy nem szentel kellő figyelmet a környezeti katasztrófának - jelentették hírügynökségek.

A bírálatok újabb hullámát az váltotta ki, hogy az vállalatvezető a hétvégét Nagy-Britanniában töltötte, ahol egy yachtversenyen vett részt, amelyen saját hajója, a Bob is indult.

Pedig Hayward Ötvenmilliárd dollárt próbál felhajtani a fúrótorony-katasztrófa költségeire.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a cég igazgatótanácsa az elmúlt héten hagyta jóvá a “titkos tervet”, annak érdekében, hogy a vállalatnak legyen elégséges készpénztartaléka a kártérítési igényekre. A terv emellett a piaci bizalom erősítését is szolgálja – áll a forrásokat nem említő lapértesülésben.

Az újság úgy tudja: a BP már a következő napokban megjelenhet a piacon egy 10 milliárd dolláros kötvénnyel. A cég emellett tárgyal bankokkal is egy 20 milliárd dolláros hitelről, és további 20 milliárd dollárt remél vagyoneladásból felhajtani a következő két évben.

A Mexikói-öbölben két hónapja történt olajkatasztrófa óta folyamatosan romlik a BP piaci környezete. A cég részvénye a Londoni Értéktőzsdén eddig 45 százalékot zuhant, a minap mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings – rontotta a cég adósbesorolásait, és a piacon vannak olyan félelmek, hogy az eddigi legsúlyosabb amerikai környezeti katasztrófának tekintett olajszennyezés kártérítési költségei elérhetik a 100 milliárd dollárt.

Iparági találgatások szerint a cég részvényének meredek zuhanásával a BP akár átvételi célponttá is válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik