Nagyvilág

Földgáztartalékot leltek

Újabb nagy földgázleletre bukkantak Iránban. Az ország észak-nyugati részén található Toos mezőnél 62 milliárd köbméter földgázt fedeztek fel - idézte a Kaihan című lap az iráni nemzeti olajvállalat vezérigazgatóját, aki elmondta: a készlet feltáráshoz legalább hat új fúrólyuk létesítésére van szükség.

Iránnak van a második legnagyobb földgáztartaléka a világon Oroszország után, mindamellett a szükséges technológia hiánya, illetve a szankciók hátráltatják az ország földgázexportjának a növekedését.

A héten egy másik jelentős leletre bukkantak Iránban: 30 milliárd hordónak megfelelő nagyságú kőolajat rejtő mezőt fedeztek fel az ország délnyugati részén, az iraki határ térségében.
A kitermelhető olaj aránya a teljes készlethez viszonyítva átlagosan 20 és 50 százalék között van, a 138 milliárd hordót kitevő iráni kőolajkincs – amely a harmadik legnagyobb a világon – így nagyjából 15 milliárd hordóval bővülhet.

A világ kőolajfogyasztása átlagosan napi 85 millió hordó.
Irán az ötödik legnagyobb olajexportőr, a teheráni vezetés atomprogramja miatti politikai elszigeteltség és az Irán elleni szankciók hatására azonban a nagy nyugati olajtársaságok az utóbbi években erősen visszafogták a tevékenységüket.
Teherán ezért a nagy energiaigényű ázsiai országok, például Kína állami irányítás alatt álló energetikai cégeivel keres kapcsolatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik