Nagyvilág

A pártelnökből hamarosan miniszterelnök lehet

Petr Necas lett a cseh polgári demokraták elnöke. Hamarosan kormányt is alakíthat.

A vasárnapi titkos választáson a polgári demokraták tisztújító kongresszusának 617 küldötte közül 538-an támogatták Petr Necast, az eddigi alelnököt, aki a pártelnöki tisztség egyetlen jelöltje volt. A 45 éves politikus az ODS harmadik elnöke. A vezető cseh jobboldali pártot Václav Klaus alapította 1992-ben, s 2004-ig, államfővé választásáig állt a párt élén. Utódja Mirek Topolánek egy botrány következtében áprilisban távozott az ODS éléről. Áprilistól Necas vezeti a pártot, s most hivatalosan is elnöknek választották.

Necas az ODS kormányfőjelöltje is, s nagy a valószínűsége annak, hogy ő lesz a következő cseh miniszterelnök. A parlamenti választást május végén ugyan a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte mintegy 23 százalékos eredménnyel, de nem akadt koalíciós partnere. Václav Klaus megbízásából Necas tárgyal egy hármas jobboldali koalíció létrehozásáról. Az ODS, a TOP 09 és a Közügyek pártoknak együttesen szolid többsége, 118 mandátuma lenne a 200 tagú képviselőházban.

Necas már bejelentette, hogy a koalíciós szerződést július 7-ig akarják tető alá hozni, s egy hétre rá, július közepére felállhat az új cseh kormány is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik