Külföld

A római idegenvezetők fele csaló

admin
admin

2010. 06. 19. 15:56

Az olasz fővárosban az idegenvezetők fele csaló. Igazolvány nélkül, feketén dolgoznak, a háttérben a szervezett bűnözéssel - derült ki a Róma megyében végzett hatósági vizsgálatból.

Capitolium, Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Trevi-kút, Spanyol-lépcső, Szent Péter tér… a turisták főbb állomásainak számító római műemlékeknél fordulhat elő az, hogy az olasz vagy külföldi látogatónak egy ismeretlen segítséget ajánl fel. “Elkísérem. Megmutatom, hol a bejárat. Ha velem jön, elkerülheti a sorban állást és olcsóbban vehet belépőjegyet” – sorolja az a személy, akit a rendőrök “kerítőnek” neveznek. Ő csalja el a turistákat egy idegenvezetőhöz, akinek ruháján ott lóg a fényképes igazolvány, kár, hogy hamis.

Csalók tartják kézben a római idegenvezetés piacának 50 százalékát – derült ki abból a hatósági vizsgálatból, melyet Róma megye rendőrsége végzett. 2009 novembere és 2010 áprilisa között az évente közel 40 millió turista által látogatott olasz főváros központjában 793 személyt ellenőriztek. Az 594 turistacsalogatóból (közöttük azok is, akik az éttermek ajtajában állva szólítják meg a turistákat) és 199 idegenvezetőből 120 fő dolgozott engedély nélkül. Hatvan százalékuk külföldi volt, többségük amerikai, brit és ausztrál. 32 utazási irodát is ellenőriztek, és csak kettőnél találtak mindent rendben.

Olaszul Cicerónak hívják a turistákat ékes szónoki képességeikkel elcsábító hamis idegenvezetőket. Megjelenésük kifogástalan, mindenben a turisták kedvét keresik, felkészültségük azonban hiányos: volt már turista, aki akkor vette észre, hogy nem professzionális idegenvezetővel áll szemben, amikor az ókori épületnek nevezte a Trevi-kutat. Van, amikor a Cicerók azt ígérik, velük kedvezményesen lehet bejutni a Szent Péter bazilikába, ahova ingyenes a belépés. A csalók húsvéttól őszig ellepik a műemlék városokat: csak a velencei Szent Márk téren kétszáz tolong belőlük. Többen mint a szakmai vizsga után öt évre szóló igazolvánnyal dolgozók. Az MTI megtudta, hogy igazolványa öt magyar nyelvű idegenvezetőnek van Rómában.

“Az illegális idegenvezetés napi 250-300 ezer eurós bevételt jelent, havonta 7-8 millió eurót. Hatalmas üzlet, nem véletlen, hogy a szervezett bűnözés áll a háttérben” – magyarázta el Róma megye rendőrparancsnoka Luca Odevaine. Elmondta: a csalók kedvenc turistavadászó helye a Colosseum, a Pantheon és a Szent Péter tér. A metróból feljövő vagy a buszmegállóban várakozó turistákat szemelik ki, akiktől fejenként 40-50 eurót is elkérnek.

A rendőrség állandó ellenőrzéssel igyekszik megfékezni az illegális piacot. 176 euróval bírságolják meg a csalókat, a visszaesőket ennek duplájával. Sokat segíthetnek az illegális vezetőket elkerülő turisták és a csalókat feljelentő igazi idegenvezetők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.