Nagyvilág

Reptéri szkennerekkel múmiáznak

Reptéri testszkennerekel vizsgálják svájci és német kutatók a múmiákat.

A múmiákat általában “közönséges” röntgennel vizsgálják, vagy komputeres tomográfiának (CT) vetik alá, hiszen ezek a berendezések szolgáltatják a legélesebb felvételeket. Azonban e készülékek keltette ionizáló sugárzás károsíthatja az amúgy is széttöredezett, sérülékeny ősi DNS-t – olvasható a Discovery News hírei között.

Frank Rühli svájci paleopatológus, a Zürichi Egyetem múmiaprojektjének vezetője szerint a testsztkennerek terahertzes sugárzása viszont ideális a mumifikált szövetek vizsgálatához. Míg a testszkenner nem képes áthatolni a magas víztartalmú emberi szöveteken, könnyűszerrel átjut a víztelenített múmiákon.

A svájci kutató német kollégáival óegyiptomi mumifikálódott halat, egy 3300 éves egyiptomi múmia kezét, valamint roncsolt emberi ágyékcsigolyákat vizsgált testszkennerrel. Annak ellenére, hogy a felvételek kevésbé voltak élesek, mint a röntgen, vagy a CT esetében, a testszkenner adta képeken kivehetők voltak a csontok, valamint a lágyszövetekben lévő porcos képződmények. Mi több, elkülöníthetők voltak a nagyobb anatómiai struktúrák, így a hal gerincoszlopa, vagy az emberi kézközépcsontok.

“Ez a technológia kiválóan alkalmas a pólyák alá rejtett amulettek vagy fémtárgyak észlelésére is, ahogy esetleg a balzsamozás során felhasznált vegyületek azonosítására” – vélekedett Frank Rühli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik