Nagyvilág

Izrael gyanús hajókat támadna

Izrael fenntartja magának a jogot arra, hogy "minden szükséges eszközzel" feltartóztassa azokat a hajókat, amelyek szerinte Libanonból segélyt akarnak szállítani a blokádja alatt lévő Gázai övezetbe.

Izrael ezen álláspontját Gabriela Salev izraeli ENSZ-nagykövet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a világszervezet Biztonsági Tanácsának pénteken küldött levelében ismertette. Egyúttal felszólította a libanoni kormányt arra, hogy ezért akadályozza meg azoknak a hajóknak a kifutását a Földközi-tengerre, amelyek a jelek szerint a Gázai övezet felé veszik az irányt.

Szerinte erre azért is szükség van, mert a hajók szándékai “gyanúsak”,
ugyanis elképzelhető, hogy kapcsolatban állnak a – zsidó állammal
ellenséges viszonyban lévő – Hezbollah libanoni síita szervezettel,
emiatt Izrael nem zárhatja ki annak lehetőségét, hogy hajókon
“terroristákat vagy fegyvereket csempésznek be” az övezetbe.

Salev bejelentésének az volt az előzménye, hogy nemrég nemzetközi felháborodást keltett, hogy egy izraeli kommandó május 31-én feltartóztatott egy nemzetközi flottillát, amely a Gázai övezetbe szállított segélyt a palesztinoknak. Akkor az egyik hajón kirobbant összetűzésben a katonák megöltek kilenc török állampolgárt.

Ezután a zsidó állam azzal védekezett, hogy katonái önvédelemből cselekedtek, mert a segélyt szállító aktivisták megtámadták őket.

A tiltakozások hatására Izrael enyhítette a – Hamasz palesztin radikális iszlamista szervezet által uralt – Gázai övezet szárazföldi zárlatát, de a tengeri blokádot továbbra is fenntartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik