Nagyvilág

Civil áldozatok egy NATO-csapásban

Legalább öt civil, közöttük két gyermek halt meg szombaton egy NATO-légitámadásban Kelet-Afganisztánban - közölte a helyi rendőrfőnök és a helyi egészségügyi minisztérium képviselője.

“Öt civil holttestét hozták be hozzánk. A halottak között egy hét- és egy nyolcéves kislány volt. Egy 14 éves fiú megsebesült” – közölte Amirbadsah Rahmatzai Mangal, a tartományi egészségügyi minisztérium képviselője. A szövetséges erők tálib állásokat bombáztak a Hoszt tartománybeli Musza Hel térségében, 38 tálib és hat polgári személy meghalt – közölte Abdul Hakim Isakzai tábornok, tartományi rendőrfőnök.

A támadást a Pakisztánnal határos hegyes vidéken hajtották végre. A NATO parancsoksága közölte: folyamatban van a vizsgálat, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az afgán vezetők közlését. Az afgán lakosság és a kormány rendszeresen panaszkodik amiatt, hogy civilek esnek áldozatul a nemzetközi erők támadásainak.

Áprilisban a NATO kénytelen volt beismerni, hogy repülőgépeik megöltek két nőt, egy gyermeket és egy idős embert, amikor bombáztak egy házat, ahonnan tálibok tüzet nyitottak.
Április végén NATO-katonák tüzet nyitottak egy gépkocsira Afganisztán déli részében, és tévedésből megöltek két nőt és egy fiatal lányt. Az afgán civilek halála feszültséget váltott ki Hamid Karzai afgán elnök és a nemzetközi erők között, annak ellenére, hogy a tálibok áldozatainak száma az ENSZ szerint meghaladta a NATO áldozataiét.

Washington biztosította az afgán felet arról, hogy a civil áldozatok számára csökkentése elsődleges szempont a lázadók elleni légitámadások végrehajtásakor. Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az amerikai erők főparancsnoka szigorúbb feltételekről rendelkezett az afgán települések elleni éjszakai műveletek kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik