Nagyvilág

Pellengérre állították a BP vezetőjét

Pellengérre állították és a felelősség alóli kibújással vádolták meg amerikai törvényhozók a Mexikói-öbölben történt katasztrófával kapcsolatban a BP olajcég vezérigazgatóját kongresszusi meghallgatásán. A kétpárti össztűzben egy republikánus párti honatya rövid időre zavart okozott azzal, hogy bocsánatot kért a BP-től.

Tony Hayward először jelent meg a washingtoni törvényhozásnak a történtek kivizsgálására létrehozott bizottsága előtt azóta, hogy 59 nappal ezelőtt egy olajkitermelő platform felrobbanása és elsüllyedése miatt kőolaj kezdett ömleni a tengerbe, és ez az Egyesült Államok legsúlyosabb környezeti katasztrófájához vezetett.

A demokrata és a republikánus párti törvényhozók szinte egy emberként zúdították a maguk és a választók minden haragját a tanúk asztalánál egyedül ülő, fáradtnak tűnő cégvezetőre. Hayward mélységes sajnálkozásának adott hangot a baleset miatt, de rendszeresen kitért az elől, hogy az ügyben lefolytatandó vizsgálatok eredményének megismeréséig részletesen beszéljen a tragédia okairól.

Váratlan fordulat

Bizonygatta, hogy nem vesz részt vállalata napi döntéshozatali folyamatában, így a platformmal kapcsolatban sem vonták be a napi döntésekbe. Hayward arról is beszélt, hogy a platform április 20-i felrobbanásáig nem volt tudomása a létesítménnyel kapcsolatos problémákról, sőt magának a fúrótoronynak a létezéséről is csak abban a hónapban értesült.

Hayward váratlan támogatást kapott Joe Bartontól, a képviselőház texasi tagjától, aki korábban jelentős adományokat fogadott el olaj- és gázipari vállalatoktól választási kampányaihoz. Barton bocsánatot kért a BP-vezértől amiatt, hogy vállalatának a Fehér Ház nyomására 20 milliárd dolláros kártérítési alapot kell létrehoznia. A honatya ezt pénzkicsikarásnak minősítette. Párttársai nyomban letorkollták, mire Barton visszavonta a BP-vel szembeni bocsánatkérését, majd újra bocsánatot kért amiatt, hogy a pénzkicsikarás szót használta.

A demokraták is nekiestek

A demokrata párti honatyák – akik politikai tőkét igyekeznek gyűjteni a republikánusokkal szemben a novemberi részleges törvényhozási választások előtt – szintén nekiestek Bartonnak, akinek baklövését Joe Biden alelnök – a szenátus elnöke – felháborítónak nevezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik