Nagyvilág

Hitlerről szóló film okoz felháborodást Indiában

Élesen tiltakozik India néhányezres zsidó közössége egy Adolf Hitler utolsó napjait feldolgozó, jelenleg készülő bollywoodi film ellen; a tiltakozások hatására a film főszereplője már vissza is lépett.

“Figyelembe véve azt az indulatot, amelyet a film kivált egyes rajongóimból, úgy döntöttem, visszalépek a szereptől, mivel tiszteletben tartom az érzéseiket” – indokolta döntését Anupam Kher. Az 55 éves, elismert indiai színész alakította volna a náci diktátort.

A Kedves barátom, Hitler (Dear Friend Hitler) című film az alkotók közleménye szerint bepillantást enged a Führer “bizonytalanságába, karizmájába, paranoiájába és merő zsenialitásába”. Rakes Randzsán Kumár rendező ugyanakkor hangsúlyozta: filmje nem dicsőíti Hitlert.

A tervek szerint jövő hónapban mozikba kerülő alkotás híre felháborodást váltott ki India mintegy ötezer fős zsidó közösségében. “Bárki is készíti ezt a filmet, az tudatlan, vagy egyenesen kétes, sötét szándékkal teszi ezt … megsértik egy olyan közösség érzéseit, amelynek tagjai nagyon sokat szenvedtek” – hangoztatta Jonathan Solomon, az indiai zsidók szövetségének elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik