Külföld

Zsidók tüntetnek zsidók ellen

admin
admin

2010. 06. 17. 16:31

Mintegy ötvenezer ultraortodox zsidó tüntetett Jeruzsálemben és Bné-Berakban, mert a legfelsőbb bíróság döntése szerint szefárd zsidókat is be kell engedniük egy vallási lányiskolába.

„Jeruzsálemben harmincezren, Bné-Berakban pedig húszezren tiltakoznak” – mondta Miki Rozenfeld rendőrségi szóvivő. A tüntetés közelében több fő útvonalat lezártak a közlekedés elől Nyugat-Jeruzsálemben. Mintegy tízezer rendőrt helyeztek előzetes készültségbe Jeruzsálemben, valamint az ultraortodoxok fellegvárában, a Tel-Aviv és Bné-Berak között félúton található Bét Samesben. A rendőri erőket határőrök és helikopterek támogatják.

A tüntetők nem fogadják el azt a bírói határozatot, amely szerint meg kell szüntetni a szefárd (észak-afrikai és ázsiai) zsidók elkülönítését askenázi (európai) zsidóktól a ciszjordániai Immánuel telep egyik vallási iskolájában. Emellett a zsidó vallás törvényeinek elsőbbségét hirdetik az izraeli polgári törvényekkel szemben. Izrael lakosságának mintegy 10 százaléka, azaz 650 ezer fő tartozik az ultraortodoxok közé, akik a zsidó vallást érintő ügyekben rendszeresen hangot adnak véleményüknek.
Az izraeli legfelsőbb bíróság döntésének értelmében csütörtökön megkezdte két hétig tartó fogságát az a rasszizmussal vádolt 80 szülő, aki tiltakozott az ellen, hogy szefárd zsidók ugyanabba a leányiskolába járassák gyermekeiket, mint ők. Az apák és anyák azt sérelmezték, hogy a szefárdok gyermekei nem elég vallásosak.

A szefárd vallási vezetők nem szólaltak fel nyíltan a szegregációt támogató szülők ellen. Nisszim Zív, a Sasz nevű konzervatív szefárd párt képviselője szerint az iskola ügye a vallási bíróságra tartozik, valamint hozzátette, hogy a szefárd lányoknak joga van ugyanabba az oktatási intézménybe járniuk, mint az askenáziknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.