Nagyvilág

Javul a kirgiz helyzet, de kevés az élelem

Visszatérhetett otthonába egy maroknyi üzbég menekült, de nincs elég élelem és víz.

Szemtanúk szerint lassan rendeződni látszik helyzet a dél-kirgizisztáni Osban és Dzsalálábádban, de a közállapotok még mindig nyomorúságosak a két városban.

Csütörtökön Osban már visszatért súlyosan megrongálódott otthonába egy maroknyi, korábban elmenekült üzbég kisebbségi. A helybeliek ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a nemzetközi segélyszállítmányok érkezése ellenére nincs elegendő élelem, ivóvíz, és sokan fedél nélkül vannak.Az átmeneti kirgiz kormány eközben újból leszögezte, eltökélt szándéka, hogy megtartja az új alkotmányról június 27-ére kiírt népszavazást, hogy egyértelművé tegye legitimációját.

Időközben a külföldi segélyszállítmányok elérték a Kirgizisztánból Üzbegisztánba menekülő tömegeket. Üzbég jelentések szerint több, mint 75 000 személy kelt át a határon az etnikai összecsapások elől menekülve, míg a segélyszervezetek jelentése szerint további 200 000 főt távolítottak el az országból. Ezer feletti az üzbég határ mentén felállított menekülttáborban összezsúfoltak száma, ahol a civilek ruhát és takarókat osztanak a rászorulóknak. Üzbég hatóságok előrejelzése szerint további ezrek érkezése várható.

Két repülőgép szállítmánya már megérkezett, és további négy rakomány várható a táborba, a segélyeket az ENSZ szakosított szervei, és a Vörös Kereszt szállítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik