Nagyvilág

Obamát veszélyezteti az olajfolt

Nemtörődömséggel vádolta meg Barack Obama a BP olajtársaságot és megígérte, addig nem nyugszik, amíg a brit cég nem téríti meg azokat a károkat, amelyeket a Mexikói-öbölben okozott a mélytengeri kőolajszivárgás.

Mivel sok amerikai dühös, mert megítélésük szerint kormányuk lassan reagál arra, hogy elsüllyedt egy olajplatform közel másfél hónapja az öbölben és emiatt hatalmas olajfolt indult útnak, az elnök meg akarta nyugtatni a lakosságot afelől, hogy képes kezelni a válságot.

Egyúttal megpróbálta a közvéleményt azon terve mögé állítani, hogy csökkentsék az ország függőségét a fosszilis energiahordozóktól.

A helyzet már azzal fenyeget, hogy elvonja a közvélemény figyelmét az elnök olyan fontos törekvéseiről, mint a csaknem kétszámjegyű munkanélküliség csökkentése és a pénzügyi szektor reformja. A másik fontos kérdés, hogy Obama képes-e kiengesztelni a dühös választókat, hiszen idén törvényhozási választásokat tartanak, és veszélybe került a szövetségi parlament demokrata párti ellenőrzése.

Obama hangsúlyozta: minden rendelkezésre álló eszközzel felveszik a küzdelmet az olajszennyeződéssel szemben, amíg arra szükség van. Megígérte, hogy rákényszerítik a BP-t az általa okozott károk megtérítésére és bejelentette, hogy szerdán fogadja a BP elnökét.

Ezután a cégnek kárpótlási alapot kell létrehoznia, amit egy harmadik fél fog irányítani, hogy minden jogos kárigényt időben és tisztességesen kifizessenek. A következő hetekben a tervek szerint már a tengerbe ömlő olaj 90 százalékát felfogják, később, de még a nyár folyamán pedig várhatóan teljesen megszüntetik a szivárgást.
Obamát veszélyezteti az olajfolt 1

Obama bejelentette azt is, hogy engedélyezte a Nemzeti Gárda 17 ezer tagjának bevetését a károk elhárítására. A környezeti katasztrófa által sújtott szövetségi államok kormányzóit felszólította, hogy a lehető leghamarabb vessék be a gárdistákat.

Az, hogy Obama milyen energikusan reagál a katasztrófára, nem csak a BP-re lesz hatással, hanem a tengeri olajfúrások jövőjére is. A befektetők emiatt annak jeleit keresték a beszédben, hogy az megpróbálja-e a történteket felhasználni a klímaváltozásért felelősnek tartott gázok kibocsátásának csökkentését célzó jogalkotási törekvései érvényesítésére, alternatív energiaforrások – nap-, szél- és geotermikus energia – nagyobb igénybe vételére. Az elnök korábban világossá tette, támogatna olyan törvényt, amely csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a jogalkotás azonban megakadt a kongresszusban.

Obama a beszédben – talán a politikai akadályokat szem előtt tartva – nem tett említést a klímaváltozásról, de nyitottnak mondta magát a demokrata és a republikánus párti politikusok azon elképzelései iránt, amely csökkentenék az Egyesült Államok függőségét a kőolajtól. Az elnök leszögezte, az egyetlen megközelítés, amelyet nem fogad el, az a tétlenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik