Nagyvilág

Magyar Szó: romaellenes lincshangulat a Vajdaságban

Romaellenes lincshangulat alakult ki a vajdasági Torontálalmáson: egy cigány fiatalt gyanúsítanak egy vele egykorú szerb megölésével.

A Vajdaság déli határán, Dél-Bánátban fekvő településen megkéseltek egy 17 éves szerb fiatalt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe- írja a lap.

Miután a rendőrség az ügyben emberölés megalapozott gyanújával letartóztatott egy 17 éves helybéli romát, feldühödött lakosok egy csoportja tüntetni kezdett a falu cigányok lakta részén. Több ház ablakát betörték, ajtókat szakítottak be, sőt felgyújtottak egy házat.

A lincshangulat immár csaknem egy hete tart, a falu rémült roma lakói nem mernek kilépni az utcára. Azt mondják, a nem roma lakosság éjszakánként felvonulásokat tartott, és ezeken rasszista jelszavakat skandált, azt kiáltozták, hogy a cigányok költözzenek el, és kövekkel, téglákkal dobálták a romák házait.

Miután vasárnap ismeretlen tettesek felgyújtottak egy faluszéli házat, hétfőn meglátogatta a települést Vesna Martinovic pancsovai polgármester és a helyi rendőrfőnök. Betiltották az esti felvonulásokat, ezenkívül a polgármester bejelentette, hogy élelmiszercsomagokat juttat el azon roma családoknak, amelyek nem mernek kijönni házukból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik