Nagyvilág

Tüntetés a román parlament előtt

Fölháborodott közalkalmazottak ezrei vonultak kedden délelőtt a román parlament épülete elé, hogy tiltakozzanak a kormány jövedelemcsökkentő törvénytervezetei ellen.

Eközben odabenn megkezdődött az ellenzék bizalmatlansági indítványáról szóló vita.A belpolitikai porondon és a közvéleményben egyaránt vihart kavar Emil Boc kormányának az a két törvénytervezete, amely az állami szférában 25 százalékkal csökkentené a béreket, a nyugdíjakat pedig 15 százalékkal kurtítaná meg, és számos szociális juttatást is megvonna.

Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amely ha átmegy, megbukik a kabinet, ha viszont nem szavazzák meg azt, a tervezetek automatikusan érvénybe lépnek.

Az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) indítványát biztosan támogatni látszik az ugyancsak ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL). A Demokrata Liberális Párt (PD-L) élén álló Emil Boc miniszterelnöknek matematikailag nem kellene különösebben aggódnia, hiszen a 471 képviselő és szenátor közül összesen 236-nak a voksára lenne szükség a kormánybuktatáshoz, s a bizalmatlansági indítványnak csupán 211 ellenzéki támogatója van.

A PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból álló kormány azonban “nem vehet mérget” saját megmenekülésére, hiszen a vita megkezdésének pillanatában még nem tudni, hogy számíthat-e az eddig ismert parlamenti többségre. Az RMDSZ ugyan jelezte már, hogy koalíció tagja lévén a bizalmatlansági indítvány ellen szavaz, de ami a PD-L táborát illeti, máris van soraiban három “áruló”.

Az ellenzéknek mintegy húsz parlamenti tagot kellene a saját térfelére átcsábítania. A képviselőkre és szenátorokra azonban több oldalról is nyomás nehezedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik