Nagyvilág

Ítéletidő Moszkvában

Moszkvában a hét elején ítéletidő váltotta fel a szombat-vasárnapi 32 Celsius fokos kánikulát: a hőmérséklet hétfőre 15 fokra zuhant, szakadatlanul esik az eső és viharos erejű szél okozott jelentős károkat.

A felhőszakadás gyakran szinte trópusivá válik, de néha jégeső veri az utcákat, és olyan erős szél fúj, hogy keddig két nap alatt közel ezer fát döntött ki gyökerestől – 26 autót roncsolva össze -, 17 óriás reklámtáblát döntött ki, s még egy nagy darut is felborított.

A 80 km/h-s sebességű szél Moszkva környékén sok helyen letépte a villanyvezetékeket, és üzemképtelenné tett mintegy 200 transzformátor-alállomást.

A főváros számos utcáját elöntötte a víz, a járdákról a legtöbb helyen csak rohanó patakokba lehetett lépni az özönvízszerű esőzés nyomán. A leszakadt faágak és kidőlő fák hat embernek, köztük két gyereknek okoztak sérüléseket, de senki nem vesztette életét.

A meteorológusok szerint hasonló vihar a közeli napokban már nem várható, az idő ismét meleg lesz, és igen magas lesz a levegő páratartalma, délutánonként azonban újabb zivatarok várhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik