Nagyvilág

Az ENSZ BT aggódik az elsüllyesztett hadihajó ügyében

Aggodalmát hangoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy dél-koreai hadihajó sok halálos áldozatot követelő elsüllyesztése miatt, miután külön-külön meghallgatta Dél-Korea és Észak-Korea képviselőit az ügyben.

A BT zárt ajtók mögött hallgatta meg a felek képviselőit a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint hétfőn. Szöul még június elején adta át az ügyet a világszervezetnek, azt kérve, hogy az észak-koreai provokáció súlyosságának megfelelően hozzon döntést.

A Biztonsági Tanács nyomatékosan felhívta a két Koreát, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely növelheti a feszültséget a térségben. A BT folytatja a konzultációkat az incidens ügyében.

Dél-Korea egy nemzetközi szakértői csoport megállapításaira hivatkozva azzal vádolja Észak-Koreát, hogy egy tengeralattjárója márciusban megtorpedózta a Chonan korvettet. Az elsüllyedt hadihajón 46 dél-koreai tengerész lelte halálát.

Diplomáciai források szerint Szöul abban reménykedik, hogy a BT megfeddi Észak-Koreát. Phenjan egyetlen fontos szövetségese, Kína azonban vétójoggal rendelkezik a BT-ben és vonakodik támogatni bármilyen olyan lépést vagy nyilatkozatot, amely felbőszítené Észak-Koreát.

Phenjan tagadja, hogy bármi köze lenne a tragédiához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik