Nagyvilág

Vitára szólítja fel Iránt az Európai Unió

A nukleáris témáról folytatandó vitára szólította fel Iránt Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Szaíd Dzsalili iráni főtárgyalóhoz intézett levelében.

Ashton – aki Szali Dzsalili iráni főtárgyalóhoz írt levelet- hétfőn közölte ezt Luxembourgban, ahol a nap folyamán tanácskozást tartanak az EU-országok külügyminiszterei. Az egyik napirendi pontként megvitatják azt az új helyzetet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsában született, Irán elleni újabb szankciós intézkedéssel előállt, és megvitatják, hogy milyen saját szankciós lépéseket indokolt tennie magának az uniónak.

Ashton szerint fenn kell tartani a kettős megközelítést Iránnal szemben. E politika értelmében a nemzetközi közösség átfogó együttműködést ígér Iránnak arra az esetre, ha az hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni nukleáris programját, a Teherán által békés célúnak mondott urándúsítást. A tárgyalások folyamatos szorgalmazása mellett azonban a nemzetközi közösség szankciós nyomást is kíván gyakorolni Iránra.

A bárónő a külügyminiszteri tanácskozás megkezdése előtt beszámolt arról is, hogy megvitatják, miként szüntethető meg a Gázai-övezet izraeli blokádja. Az unió szeretné ösztönözni és támogatni ezt a lépést, és szó van EU-megbízottak esetleges helyszínre küldéséről is.

Az EU főképviselője nagyon veszélyesnek nevezte a kirgizisztáni helyzetet, és hangsúlyozta, hogy mielőbb helyre kell állítani a rendet a közép-ázsiai országban, ahol kiújultak a fegyveres összecsapások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik