Külföld

Uniós gazdasági kormány alakul

admin
admin

2010. 06. 14. 21:44

A nemzetközi pénzügyi válság, illetve az euróválság kezelése érdekében a német kancellár és a francia elnök hétfőn egyfajta európai gazdasági kormány felállításában állapodott meg.

Angela Merkel kancellár és Nicolas Sarkozy szerint rendkívüli helyzetekben a 27 tagállamnak együttesen kell eljárnia.

Nicolas Sarkozy hétfő délután érkezett néhány órás berlini látogatásra, hogy vendéglátójával, Angela Merkellel egyeztessen az unió küszöbönálló csúcstalálkozójáról, valamint az EU, illetve ezen belül az euróövezet előtt álló stabilizációs feladatokról.

A találkozó kedvezőtlen előjelek közepette kezdődött. A német kormány szóvivője ugyanis közvetlenül a két vezető tanácskozása előtt megerősítette: Merkel nem enged a “27-ből”, ragaszkodik ahhoz, hogy a gazdasági és pénzügyi politika összehangolásában az Európai Unió valamennyi tagállama vegyen részt. Nicolas Sarkozy ugyanakkor korábban egy olyan, úgynevezett európai gazdasági kormányt követelt, amelyben csak az euróövezet tagállamai működnének közre.

Értesülések szerint ezzel összefüggésben egyfajta kompromisszum született. Merkel kancellár korábbi elkötelezettségét igazolta az az állásfoglalás, amely szerint a szóban forgó, a pénzügyi válság kezelésére hivatott gazdasági kormányban az unió valamennyi tagállamának részt kell vennie. Ezzel szemben Sarkozy álláspontja diadalmaskodott annak leszögezésében, hogy – szükség esetén – az euróövezet 16 tagállamának kell minderről tárgyalnia.
A két vezető egyetértett abban: a jövőben átmenetileg meg kell vonni a szavazati jogot azoktól a tagállamoktól, amelyek rendszeresen megsértik a maastrichti szerződés 3 százalékos költségvetési deficitkritériumát.

A francia elnök németországi látogatására eredetileg egy héttel korábban került volna sor, Berlin azonban a vizitet alig néhány órával Sarkozy érkezése előtt lemondta. A német kormány azon a napon fogadta el az ország háború utáni történetének legdrasztikusabb takarékossági programját, amit a francia államfő a diplomáciában szokatlan módon bírált. Sarkozy úgy vélte, hogy mindenfajta takarékossági program a gazdasági növekedést fékezi. Berlin a bírálatot visszautasította, azt hangoztatva, hogy a takarékosság elkerülhetetlen, de nem feledkezett meg a növekedés ösztönzőiről sem.
S
arkozy mostani látogatásának előestéjén szakértők úgy foglaltak állást: az unió, illetve az euróövezet jövője érdekében elengedhetetlen, hogy Berlin és Párizs közös nevezőt találjon, és ismét vállalja az unió motorjának – általuk betöltött – korábbi szerepét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.