Nagyvilág

Törökország ENSZ vizsgálathoz ragaszkodik

A török külügyminiszter nem bízik abban, hogy az izraeli vizsgálóbizottság pártatlanul fog ítélkezni az gázai török segélyflottilla ügyében.

Izrael hajlandó volt elfogadni, hogy a bizottságának legyen két nemzetközi tagja, de a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a testületet Izrael vezesse.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter viszont azt mondta, Törökország ragaszkodik ahhoz, hogy egy ENSZ-vezette bizottság vizsgálja ki a május 31-i esetet, s ebben részt venne Izrael és Törökország is. “Egyáltalán nem bízunk abban, hogy Izrael – az az ország, amely nemzetközi vizeken végrehajtotta ezt a támadást egy polgári hajókonvoj ellen – pártatlan vizsgálatot folytatna le – mondta a miniszter. – Ha Izrael nem veszi figyelembe Törökország követeléseit, akkor Törökországnak joga van felülvizsgálni a két ország kapcsolatait, és intézkedéseket hozni.”

A mindkét országgal szövetséges Egyesült Államok a múlt héten csökkenteni próbálta a feszültséget az ügyben. A Fehér Ház közölte: támogatja a tervezett izraeli vizsgálóbizottság ötletét, amely szerint Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezetésével, két nemzetközi taggal alakuljon meg a testület, és Washington kifejezte meggyőződését, hogy a bizottság képes igazságosan eljárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik