Nagyvilág

Fico kilenc napot kapott

Kormányalakítási megbízást kapott hétfőn az államfőtől Robert Fico, a szlovákiai parlamenti választáson legtöbb szavazatot szerzett Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke. Jövő hét szerdáig próbálkozhat a kormányalakítással.

Ivan Gasparovic köztársasági elnök jövő hét szerdáig adott időt a jelenlegi kormányfőnek arra, hogy megpróbálkozzon egy új kormány felállításával. Fico a megbízatást elfogadta, s azt mondta mindent megtesz annak érdekében, hogy erős és stabil kormány alakulhasson.

Az államfő szerint nem lenne helyes, ha nem a győztes párt elnöke tehetne elsőként kísérletet a kormány felállítására. “Az sem lenne helyes, ha a legnagyobb választói támogatást kapott győztes párt elnöke nem fogadná el a megbízatást” – jelentette ki Gasparovic.

A Smer a szombati parlamenti választásokon 34,79 százalékot kapott, de két koalíciós partnere közül a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nem jutott be a törvényhozásba, míg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alig 5,07 százalékot szerzett, így az eddigi koalíció elveszítette többségét. A 150 tagú új parlamentben az eddigi koalíciónak 71, míg a négy jobboldali pártnak 79 képviselője lesz.

Senki nem tárgyal Ficóval

Ficónak nincs esélye a kormányalakításra, ha a négy párt – Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Híd – fenntartja korábbi álláspontját, hogy nem tárgyal a Smerrel és közösen kíván jobboldali kormányt alakítani.

A kormányfő vasárnap azt mondta: mindezek ellenére megszólít minden pártot. Ugyanakkor azt mondta, realista, s ha nem fog menni a kormányalakítás, kész arra, hogy pártja ellenzékbe vonul. A négy jobboldali párt elnökei már vasárnap megtartották az első nem hivatalos egyeztetéseket.

Die Presse: pirruszi a győzelem

“A műtét sikerült, a koalíció halott” – fogalmazott a konzervatív újság jegyzetének írója. Robert Fico eddigi miniszterelnök pirruszi győzelmet aratott: pártja támogatottsága nőtt ugyan, és az első helyen végzett, de ennek nem sok hasznát veszi, mert az eddigi szövetség szétesett. “Fico sikeresen megtizedelte koalíciós partnereit” – írta a szerző. Jan Slota erőszakos nacionalista pártjának eredménye a felére apadt, Vladimir Meciarból, a “szlovák populizmus mesteréből” pedig több évtized után elegük lett a választóknak.

A jelek szerint Robert Ficónak sikerült kihúznia a gyékényt partnerei alól – vélekedett a Die Presse. Bár van egy csekély esélye a politikai túlélésre Robert Ficónak, meglehetősen biztos, hogy a józan benyomást keltő kereszténydemokrata Iveta Radicová lesz az új kormányfő. Ez balzsamként hat a feszült szlovák-magyar viszonyra, jóllehet az új budapesti kormányt mindent megtett, hogy kedvenc populista ellenségei maradjanak a kormányrúdnál – írta az osztrák lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik