Nagyvilág

Csúcson az olasz államadósság

Olaszországban rekordnagyságúra, 1,813 ezer milliárd euróra nőtt az államadósság - közölte hétfőn az olasz nemzeti bank.

A közlemény szerint az államadósság áprilisban 0,8 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbi 1,797 ezer milliárd euróhoz képest. A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított értéket nem közölte az olasz nemzeti bank.

Tavaly év végén a GDP 115,8 százalékát tette ki az olasz államadósság. Ez az arány az idén 118,4 százalékra nőhet az előrejelzések szerint. Az államadósság legutóbb 2009 októberében ért el csúcsértéket, 1,802 ezer milliárd euróval.

Ugyancsak hétfőn az olasz nemzeti bank közölte, hogy az év első négy hónapjában 104,7 milliárd euró adóbevétel keletkezett, 1,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
Olaszország a gazdasági válság során az euróövezet más dél-európai tagállamaihoz képest kordában tartotta államháztartási hiányát, amely azonban még így is meghaladja az uniós határértéket.

A deficit az idén 5,3 százalék lesz a GDP arányában, míg az unió 3 százalékos deficitplafont ír elő. A kormány májusban 24,9 milliárd eurós megszorító programot terjesztett elő. Ennek célja, hogy a hiány 2012-re 2,7 százalékra csökkenjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik