Nagyvilág

Csáky: Nem hittük volna, hogy ez megtörténhet

Meglepetést hozott a szombati szlovákiai parlamenti választás eredménye. A magyarok számára ilyen volt a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kiesése a pozsonyi parlamentből és a Híd szlovák-magyar párt várakozásokon felüli győzelme.

Csáky Pál, az MKP vezetője szerint egyes felmérések jelezték a kudarc lehetőségét, de ezt egyszerűen nem akarta elhinni a pártvezetés. A Duna Televízió Heti Hírmondó című műsora vasárnap este részletesen foglalkozott a szlovákiai választások eredményével és hátterével.

A szlovákiai magyar választók elutasítják a konfrontatív politikát a magyar közösségen belül; ezt jelenti pártjuk némileg várakozás feletti, nyolcszázalékos választási eredménye – reagált a Duna Televízió felvetésére Bugár Béla,a szlovákiai Híd párt elnöke. Kijelentette: megpróbáltak nem ellenfélként nézni a Magyar Koalíció Pártjára – szerinte ezt a választók honorálták.

A Híd párt színeiben 14 képviselő jutott a pozsonyi törvényhozásba, hét magyar és hét szlovák nemzetiségű. Bugár azt mondta: a párton belül megegyeztek az összes lényeges kérdésről – nemzetiségtől függetlenül fognak dolgozni a párt programjában szereplő feladatok megvalósításáért. Nem lesz igaz tehát az MKP-nek az a vélekedése, miszerint feszültséghez vezet majd a frakció vegyes nemzetiségi összetétele.

Bugár Béla megerősítette: Robert Fico pártjával – amely erő a legtöbb mandátumot szerezte – a Híd semmiféleképpen nem lép koalícióra. Mivel a többi, eddig ellenzékben lévő párt is hasonlóan nyilatkozott, szerinte egyetlen út van a kormányalakítás felé: a négy, eddig ellenzékben lévő párt koalíciókötése. A politikus emlékeztetett: ha összeáll az új koalíció, 79 mandátuma lesz a pozsonyi parlamentben. A második Dzurinda-kormánynak 78 mandátuma volt, és kiválóan működött.

Csáky Pál a Duna Televízióban kijelentette: az eredményt nem lehet a választókra kenni. “Úgy néz ki, hogy a választópolgárok azt mondták, ezt a fajta politikát, ezt a fajta politizálási stílust nem tudják olyan mértékben támogatni , hogy elég legyen a bejutási küszöb elérésére”.

Az okokat még elemezni kell. Egészében véve ez egy komoly helyzet, nemcsak az MKP, hanem a szlovákiai magyarok tudata számára is – szögezte le Csáky. “Tartunk tőle, hogy ez ki fog hatni a jövő évi népszámlálásra is” – mondta a politikus.

Csáky Pál elismerte: bizonyos közvélemény-kutatások jelezték a párt kiesésének lehetőségét, ám ezt a vezetés “egyszerűen nem akarta elhinni”.

Egy újságírói kérdésre, miért voksoltak inkább a Hídra a választók, Csáky úgy reagált: ott lehet az okok között az általános politikai változás erős kívánása is, ez emelte például a Szabadság és Szolidaritás pártot is viszonylag magas százalékkal a pozsonyi parlamentbe.

Az elemzők erre számítottak

A Heti Hírmondó meghívását elfogadó Miroslav Kusy professzor, szlovákiai politológus a választási eredményről azt mondta: egészében véve ilyen eredménnyel számoltak a demokratikus spektrumon belül. Az ingadozásokat nehéz volt előre jelezni: azt például, hogy az MKP kiesik vagy hogy Fico pártja ilyen sok százalékot kap.

Kollai István, a Terra Recognita Alapítvány elemzője azt mondta: nüansznyi dolgokon múlott, hogy kormányváltás lesz Szlovákiában. Az MKP kiesése ugyanis 17 ezer szavazaton múlt, ennyivel maradt le a parlamenti küszöbről Vladimir Mečiar pártja is, illetve kétezer szavazattal lépte át a küszöböt Ján Slota pártja, a Szlovák Nemzeti Párt.

Kusy professzor szerint egyszerű oka volt Csákyék kiesésének: a magyar szavazói bázis véges; minél többet kapott ebből Bugár, annál kevesebb jutott Csákyéknak. Kollai István szerint Bugár Béla pártjának közel negyede lehetett szlovák nemzetiségű. Úgy látja: az MKP beszorult egy szerepbe: a szigorúan etnikai, sok szempontból vidéki magyar párt szerepébe, amely részérdekeket képvisel.

Négy évvel ezelőtt voltak szlovák-magyar nyelvű plakátjaik, most csak magyar nyelvűeket használtak. A fiatalokat nem tudták megszólítani, rendezvényeiknek nem volt profi hangulata – szemben Bugárék profi kampányával – sorolta a lehetséges okokat Kollai.

Nem a kettős állampolgárság miatt szerepeltek rosszul

Csáky Pál pártja elszigeteltségbe került, mind a kormánykoalíció, mind a szlovák ellenzéki pártok részéről – állította Miroslav Kusy. Főleg az elmúlt időszakra igaz ez, amikor szenvedélyes vita bontakozott ki a kettős állampolgárságról. Ez is szerepet játszhatott a párt gyenge szereplésében.

Időközben Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára cáfolta, hogy a magyar állampolgárság könnyített megadásáról szóló magyar törvény elfogadása lenne az MKP kiesésének oka, hiszen ha ez igaz lenne, akkor Fico és Slota pártja jobban szerepelt volna.

Az MSZP szerint ugyanakkor az MKP kiesésében közrejátszott a Fidesz azon lépése, hogy a felvidéki szervezetek kérése ellenére a pozsonyi választás előttre hozta a kettős állampolgárságról szóló törvény megszavazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik