Nagyvilág

Az USA rendre intette a krigizeket

A közrend gyors helyreállítására szólította fel az Egyesült Államok Kirgizisztánt, és egyúttal támogatásáról biztosította az ENSZ-t, illetve az EBESZ-t azért, mert az etnikai zavargások beszüntetésére tesznek erőfeszítést.

A washingtoni külügyminisztérium közleményében tudatta, hogy az Egyesült Államok szorosan figyelemmel követi a kirgizisztáni helyzet alakulását, és felszólítja az ottani hatóságokat, hogy gyorsan állítsák helyre a rendet Os városában.

Ugyanakkor támogatásáról biztosította az ENSZ-t és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), ugyanis humanitárius segítséget nyújtanak és a béke, a rend helyreállításáért küzdenek.

Kirgizisztán belpolitikai stabilitása nagyon fontos az Egyesült Államoknak, amely katonai támaszpontot tart fenn a közép-ázsiai országban. A létesítmény elsősorban az amerikai csapatok Afganisztánba vezénylése szempontjából bír jelentőséggel.
Az USA rendre intette a krigizeket 1

A déli országrészben fekvő Osban péntekre virradóra tört ki konfliktus a helyi kirgizek és üzbégek között. Osban és egy másik városban, Dzsalálábádban szombaton rendkívüli állapotot hirdettek ki. A zavargások már legalább nyolcvan emberéletet követeltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik