Nagyvilág

Gyilkos robbantás az iraki központi bank előtt

A munkaidő végén, az alkalmazottak távozásakor elkövetett robbantássorozatnak legalább 15 halálos és 43 sebesült áldozata van.

Nyolc percen belül hat pokolgép robbant az iraki központi bank bagdadi székháza előtt. Ez az első alkalom, hogy a központi bank lett merénylet céltáblája. A pokolgép éppen akkor robbant fel, amikor a banki alkalmazottak munkaidejük leteltével elhagyták az épületet. A rendőrség és a katonaság azonnal körülzárta a bankot, attól tartva, hogy a pokolgép robbantása csak nyitánya volt a pénzintézet tervezett kirablásának – mondta el Bagdad biztonsági erőinek szóvivője, Kászim al-Muszávi vezérőrnagy.

Egyes jelentések szerint akár négy bombát is működésbe hoztak fegyveresek, akiket a biztonsági erők a környező épületek tetejére szorítottak. Egy banki alkalmazott úgy tudta, a merénylőknek nem sikerült bejutniuk a bank épületébe. A helyi televízió azt jelentette, hogy az összes elkövetővel végeztek.

A merényletet összefüggésbe hozzák azzal, hogy hétfőn ül össze első alkalommal az újonnan választott parlament. Ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy a merénylők szándéka a bank kirablása lehetett – az elmúlt hetekben szunnita felkelők többször is végzetes támadást intéztek arany- és ékszerkereskedők ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik