Nagyvilág

A Fico kormány megbukott – csere a magyar pártoknál

Bár a Smer megnyerte a szlovákiai parlamenti választást, de az új parlamentben az ellenzéki pártoknak lesz többségük.

Robert Fico kormányfő eddigi két koalíciós partnere közül a kisebbik – a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) – nem került be a törvényhozásba. Ezzel Meciar és pártja búcsúzott a Szlovák parlamenttől.

Szintén búcsúzni kényszerült a történelmi hagyományokkal rendelkező Magyar Koalíció Pártja, amely mindössze 4,3 százalékot szerzett. Nem marad azonban magyarok nélkül a pozsonyi törvényhozás, hiszen történelmi sikert aratva bekerült a magyar-szlovák Híd párt, több mint nyolc százalékos eredménnyel. Bugár Béla alig egy éve alakított pártja ezzel könnyen koalíciós partner lehet egy jobbközép kormányban.

Bár bekerült, de egyértelműen kudarc a választás a Szlovák Nemzeti Párt (SNS)számára, amely alig öt százalékot ért el. Slota szélsőségesen nacionalista, magyarellenes pártja így valószínűleg Ficoval együtt távozni kénytelen a hatalomból. A szlovák ellenzéki pártok ugyanis egyaránt jelezték: nem kívánnak tárgyalni a Smerrel, s még a nap folyamán megkezdik az egyeztetéseket egy jobbközép kormány felállításának lehetőségeiről. A két jelenlegi koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

A pártok nem hivatalos végeredménye a következő: Smer 34,79 százalék (62 mandátum), Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) 15,42 százalék (28), SaS 12,14 százalék (22), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,52 százalék (15), Híd 8,12 (14), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,07 százalék (9 mandátum).

A HZDS 4,32 százalékot, az MKP pedig 4,33 százalékot szerzett.

A választási részvétel 58,83 százalék volt, magasabb volt, mint 2006-ban, amikor az arra jogosultak 54,67 százaléka járult az urnákhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik