Nagyvilág

Zapatero “egységes” uniós politikát szorgalmaz a gázai blokád kapcsán

A soros uniós elnökséget ellátó Spanyolország kormányfője,José Zapatero "egységes" uniós politikát szorgalmazott a Gázával kapcsolatban.

A tárgyalások után tartott sajtóértekezleten Zapatero úgy fogalmazott, hogy az EU-nak ilyen álláspontot kell kidolgoznia a Gázai övezetben történtek, a térségben kialakult humanitárius helyzet kapcsán. Zapatero szerint külügyminisztere, Miguel Ángel Moratinos hétfőn uniós kollégáinak javasolni fogja, hogy “világosan foglaljanak állást a Gázai övezet blokádjának beszüntetése mellett”.

A hétfői luxembourgi uniós külügyminiszteri értekezlet elé terjesztendő spanyol javaslat “elfogadhatatlannak” és “ellenkező hatást kiváltónak” minősítené a Hamász radikális szervezet által uralt Gázai övezet izraeli blokádját, “még Izrael biztonsági szempontjából is”. Az EU ezért “új mechanizmust “sürget a Gázai övezetbe irányuló áruk ellenőrzésére. A miniszterek figyelembe vennék Izrael aggodalmát, hogy a humanitárius szállítmányokkal fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket csempészhetnek az övezetbe.

Zapatero meggyőződését fejezte ki, hogy az európai országok támogatni fogják Madrid kezdeményezését, akárcsak George Mitchell fehér házi különmegbízott erőfeszítéseit a bizalom helyreállítására Izrael és Palesztina között.

Mahmúd Abbász elégedettségét hangoztatta a sajtóértekezleten az EU-nak a Gázai övezettel kapcsolatos “szerepvállalásával és politikai pozíciójával”.

A palesztin elnök megerősítette, hogy egy éven belül nem kívánja egyoldalúan kikiáltani a palesztin államot, habár megakadtak az Izraellel folytatott béketárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik