Külföld

Pompában ünnepelték a királynőt

admin
admin

2010. 06. 12. 14:51

A hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 84 esztendős II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját.

A halványlila kosztümöt és hasonló kalapot viselő uralkodó a lovas gárdisták vörös egyenruhájában és fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férjével, a 89 éves Fülöp edinburghi herceggel az oldalán hajtatott végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához. A királyi pár nyitott hintóját 1842-ben, még Viktória királynő számára készítették. A királynő a St James’s Park melletti laktanya nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta díszegyenruhás katonáinak tisztelgését.

II. Erzsébet az idén 58. alkalommal vett részt az ünnepségen, ami rekord az angol-brit monarchia történetében. Az uralkodó először 1951-ben tekintette meg a születésnapi ceremóniát, ám akkor még csak hercegnőként, beteg édesapját, VI. György királyt képviselve. A hivatalos születésnap azóta egyetlen alkalommal maradt el, 1955-ben, az országos vasutassztrájk miatt. A színpompás rendezvényt, a Trooping the Colourt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – több száz éves katonai szertartás, és már 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége is. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal bevált: London népe szombaton kissé szeles, felhős, de langyos időben köszönthette uralkodóját. II. Erzsébet királynő 1986-ig hagyományosan lóháton tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azóta az uralkodó minden évben hintón hajtat végig a Mallon.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük. Az idén a Grenadier Guards nevű alakulat első zászlóaljának jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatta a hadsereg főparancsnokának, vagyis az uralkodónak. Az egység néhány hete tért haza hathónapos afganisztáni bevetésről. A királyi család délután a Buckingham-palota teraszáról nézte végig a légierő korszerű és történelmi repülőgépeinek parádéját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.