Nagyvilág

Kormányellenes tüntetések Németországban

Több tízezren tüntettek szombaton Berlinben és Stuttgartban a német kormány takarékossági csomagja, illetve a szociális kiadások erőteljes megnyirbálása ellen.

A tiltakozó megmozdulásokra a szakszervezetek, az ellenzéki pártok és különböző társadalmi egyesületek szólítottak fel, és azokat támogatásukról biztosították a legnagyobb egyházak is. “Ne velünk fizetessék meg a válságot”, “A szociális igazságosság nem itt kezdődik” – ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal vonultak az emberek az utcákra, szinte megszállva a német főváros és Stuttgart központját. A plakátokon a szociális támogatások tervezett csökkentésének hatályon kívül helyezését és a leggazdagabbak erőteljesebb megadóztatását sürgették.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális koalíciós kormány a hét elején fogadta el a háború utáni Németország történetének legnagyobb takarékossági programját. A hatalmon lévő koalíció 2014 végéig több mint 80 milliárd eurót kíván megtakarítani, amit mindenekelőtt a csillagászati méretű államadósság csökkentésének szükségességével indokolt. A takarékossági program legnagyobb részét ugyanakkor a szociális támogatások mérséklése teszi ki, különös tekintettel a tartós munkanélkülieknek eddig nyújtott juttatások megnyirbálására, valamint a gyermekneveléshez kapcsolódó, úgynevezett szülői támogatás csökkentésére.

A csomagtervet kezdettől fogba bírálták a szakszervezetek és az ellenzéki pártok, és országos tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba. A szombati tüntetések a tiltakozó akciók nyitányát jelentettek, és a soron következő hétvégékre hasonló megmozdulásokat terveznek.

A takarékossági programot bírálta és szociálisan kiegyensúlyozatlannak nevezte Angela Merkel kancellár pártja, a konzervatív CDU több magas rangú politikusa, köztük Norbert Lammert, a parlament kereszténydemokrata elnöke is. A bírálok – Lammerttel az élen – a többi között állást foglaltak a mellett, hogy a leggazdagabbak fokozottabban vegyék ki részüket a takarékossági terhek vállalásából, és a szakszervezetekkel, továbbá az ellenzékkel egyetértve sürgették a legmagasabb keresetűek jövedelemadójának megemelését.

A tiltakozások kapcsán egyébként a konzervatív pénzügyminiszter, Wolfgang Scha:uble egy szombati interjúban első ízben nem zárta ki, hogy erre sor kerülhet. A küszöbönálló parlamenti vitára utalva kitért annak lehetőségére, hogy a Bundestag ilyen döntést hoz. A kormánykoalíció pártjai közül egyébként mindenekelőtt a liberális Szabad Demokrata Párt ellenzi a leggazdagabbak erőteljesebb megadóztatását.

Angela Merkel kancellár ugyanakkor szombati videoüzenetében ismét védelmébe vette a takarékossági csomagot. A kancellár úgy vélte, hogy a jelenlegi válságos pénzügyi-költségvetési helyzetben a takarékosság politikájának nincs alternatívája. Merkel kijelentette: a tartós munkanélkülieknek eddig folyósított támogatások egy részének tervezett elvonására azért van szükség, mert így akarják elérni, hogy minél többen ismét a munkát válasszák. Emellett a kancellár azt hangoztatta, hogy a megtakarításokból az állampolgárok mellett a gazdaság is kiveszi a részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik