Nagyvilág

Visszafogottságra int az izraeli külügyminisztérium

A nemzetközi vizeken való műveletek csak Izraelt gátolnák.

A külügyminisztérium felszólította az izraeli haditengerészetet, hogy nemzetközi vizeken ne támadjon gázai segélykonvojra. A kormány előkészítő tárgyalásokat folytat a helyzet rendezésének módjáról, a külügyi tárca pedig azt javasolta a biztonsági erőknek, hogy az ország vizeinek eléréséig ne kezdeményezzenek műveletet. Izraeli külügyi diplomaták ugyanis úgy vélik: az akció Tel-Aviv diplomáciai kapcsolatait gátolná.

Tegnap miniszteri egyeztetés zajlott egy vizsgálóbizottság felálllításával kapcsolatban, melyet nem követett konkrét bejelentés, ez pedig további egyet nem értést vetít elő az Egyesült Államokkal. Washington ugyanis Törökország megbékítésére nemzetközi vizsgálóbizottságot hozna létre az ENSZ pártfogásával.

Benjamin Nathanjeu izraeli miniszterelnök szerint a nemzetközi közvélemény aránytalanul nagy figyelmet szentel Izraelnek ahelyett, hogy a támadó török aktivisták vislekedését is górcső alá venné. Hozzátette: ki kell deríteni kik álltak a szélsőséges csoport mögött, ki finanszírozta őket, és pontosan hány fegyver volt a flottilla fedélzetén.

Egy miniszteri hivatalnok szerint mindenképpen problémás helyzetet teremt, ha az otthonához igyekvő betörőt két háztömbnyire csípi fülön az ember, utalván a nemzetközi jogilag bonyolultan értelmezhető szituációra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik