Nagyvilág

Pénzmosással vádolják Ficót

Pénzmosással hozza kapcsolatba Robert Fico kormányfőt, a legerősebb kormánypárt elnökét egy hangfelvétel, amely csütörtökön, alig két nappal a parlamenti választás előtt került nyilvánosságra Szlovákiában.

A Sme című liberális napilap birtokába került hangfelvétel valószínűleg 2002-ből származik. Az ismeretlen személy, akinek a hangja állítólag hasonlít Fico hangjára, a felvételen beismeri, hogy összesen 75 millió koronát szerzett a támogatóktól nem hivatalos úton. Fico határozottan tagadja, hogy az ő hangja lenne hallható, s közölte: feljelentést tesz az ügyben. „Hazugságról és piszkos kampányról van szó” – állítja a kormányfő, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke. Úgy véli, hogy a Sme kampányt folytat ellene.

„A Sme senki ellen semmiféle kampányban nem érdekelt” – mondta Matús Kostolny, a lap főszerkesztője. A vitatott hangfelvétel létezését Daniel Lipsic, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke is megerősítette. „Olyan hangfelvételt kaptam kézhez, amely megerősíti, hogy a Smer finanszírozása törvénytelenül történt. A főügyésszel már beszéltem a dologról” – mondta újságíróknak Lipsic.
„Csak annyit mondhatok, hogy biztosítottam. Remélem, hogy senki sem hallgatózik. Az idei évre 35-öt, a jövő évre 40-et biztosítottam, meg néhány más dolgot” – mondja a hang a felvételen. Az nem derül ki, hogy ki adta volna a pénzt a Smernek. A hivatalos dokumentumok szerint a párt 2002-ben csak ötmillió korona támogatást kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik