Nagyvilág

Kilencven korbácsütés egy csókért

Kilencven korbácsütésre és négy hónap börtönre ítélték Szaúd-Arábiában azt a fiatal férfit, aki egy bevásárlóközpontban megölelt és megcsókolt egy nőt - közölte az al-Jóm egyiptomi napilap internetes változata.

Az eset Szaúd-Arábia északkeleti tartományának, al-Katifnak egyik városában történt, és az illetékes bíróság szerdán hirdetett ítéletet az ügyben. A kiszabott kilencven korbácsütést három részletben kapja majd meg a vétkes, és emellett négy hónapot kell börtönben töltenie. Az egyiptomi hírportál szerint a férfit ráadásul két évre kitiltották a bevásárlóközpontokból.

A húszas éveiben járó elítéltet még három hónappal ezelőtt vette őrizetbe a szaúdi vallási rendőrség, miután a bevásárlóközpont biztonsági kamerájának felvételéből kiderült, hogy az illető mások szeme láttára „erkölcstelen cselekedetet követett el”, nevezetesen többször is megölelt, majd megcsókolt egy mellette ülő nőt. A bírói ítélet kihirdetését követően a fiút azonnal az al-katifi börtönbe szállították.
Az iszlám értékeket szigorúan szem előtt tartó Szaúd-Arábiában egy nőnek tilos a családon és a rokonságon kívül álló férfiakkal érintkeznie vagy bárminemű kapcsolatba kerülnie. A jogszabály betartását az erkölcsösségért és a bűnmegelőzésért felelős bizottság irányítása alatt álló vallási rendőrség felügyeli. A fanatikus rendvigyázók nap mint nap vesznek őrizetbe éttermekben, kávézókban olyan párokat, akiket nem családi vagy rokoni kötelék fűz egymáshoz. Rendszeresen ellenőrzik a nyilvános helyeket az iszlám öltözéket nem viselő vagy kisminkelt nők kiszűrése céljából.

A hasonló „csókos történetek” mostanában gyakoriak az arab királyságban, mivel egyre komolyabb anyagi terhet jelent a fiatal pároknak a megházasodás. A nősülni vágyó férfiaknak ugyanis több mint 50 ezer dollárnyi hozományt kell kifizetniük kiszemeltjük családjának, hogy az áldását adja az esküvőre. Sok szaúdi férfi számára ez szinte teljesíthetetlen feladat, amit részben az magyaráz, hogy az erősebbik nem tagjai körében meglehetősen magas, több mint 20 százalékos a munkanélküliségi arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik