Nagyvilág

Kiesnek a magyarok a szlovák parlamentből?

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint két nappal a szlovákiai országgyűlési választások előtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem jut be a parlamentbe, a Híd polgári párt pedig éppen csak megüti a küszöböt.

A Közvélemény-kutató Intézet (AVVM) által május végén és június elején készített felmérésből kiderült, hogy az MKP-ra a megkérdezettek 4,7 százaléka szavazna, míg a Hídra kerek öt százalék. Ha valóban ilyen eredmény születne, akkor az MKP nem kerülne be a parlamentbe, míg a Híd éppen hogy csak teljesítené az ötszázalékos küszöböt.

Tény azonban, hogy a magyar pártok esetében a szlovákiai felmérések gyakorlatilag mindig torzítanak, mert választóik döntő mértékben az ország déli régióiban élnek, így egy átfogó kutatással nehéz pontosan meghatározni támogatottságukat, amely alapvetően regionális.

Az AVVM szerint szintén a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné a választást 31,6 százalékos támogatottsággal, míg a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 15 százalékkal. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomé (KDH) 10,4 százalékos támogatottsággal.
Rajtuk kívül bejutna még a 150 tagú képviselőházba a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 9,3 százalékkal, a néhány hónapja alakult Szövetség Európa Nemzeteiért (AZEN) 6,2 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal. A Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 4,2 százalékos támogatottsággal az MKP-hoz hasonlóan ugyancsak nem kerülne be a parlamentbe.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyakorlatilag ismeretlen AZEN bejutását a törvényhozásba eddig csak az AVVM mérte, amely a kisebb közvélemény-kutató intézetek közé tartozik. Szlovákiában szombaton tartanak parlamenti választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik