Külföld

Választás kezdődött Hollandiában

admin
admin

2010. 06. 09. 08:01

Megkezdődött szerda reggel a parlamenti választás Hollandiában.

A mintegy 12 millió választásra jogosult reggel fél nyolctól este kilenc óráig adhatja le voksát összesen tizenegy pártra. Kivételt képez az amszterdami nemzetközi repülőtér, ahol az utazók már kora reggel szavazhattak.

A voksoláson a kétkamarás parlament alsóházát, az úgynevezett Második Kamara 150 képviselőjét választják meg négyéves időtartamra.

Az első becslések nem sokkal urnazárás után várhatók. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a legtöbb szavazatot az ambiciózus gazdasági programra összpontosító, liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerheti, és 36 körüli képviselői helyhez juthat. Második helyre a felmérések a távozó kormánykoalíció középső tagját, a szociáldemokrata Munkapártot (PvdA) teszik (29 képviselő).

Előrehozott választásról van szó, miután a kormány februárban lemondott az afganisztáni holland NATO-misszió sorsáról kialakult nézetkülönbség miatt. A választás után szinte bizonyosan koalíciós tárgyalások kezdődnek majd az új kabinet összeállítása érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.