Nagyvilág

Törökország folytatni akarja a diplomáciai erőfeszítéseket

Ankara, 2010. június 9., szerda (MTI/Reuters/AFP) - Törökország azért szavazott nemmel az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Irán elleni újabb szankciók szerdai elfogadásakor, mert folytatni akarja a Teherán atomprogramja körüli vita rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseket - közölte egy forrás Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hivatalában.

Erdogan a múlt hónapban Teheránba utazott, ahol – Brazíliával együtt – tető alá hozta a nukleáris fűtőanyag cseréjéről szóló megállapodást. Ennek értelmében Irán Törökországba szállítaná, s ott letétbe helyezné 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékosra dúsított uránkészletét, hogy cserébe később 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kapjon teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

A szankciók megszavazása azt jelentette volna, hogy Ankara kihátrál a megállapodás mögül – magyarázta a forrás a török magatartást.

A török külügyminisztérium szerdán abbeli aggodalmának adott hangot, hogy az újabb szankciók elrendelése veszélybe sodorja az iráni atomvita diplomáciai rendezését. “Törökország aggódik amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése (…) árthat a diplomáciai erőfeszítéseknek és az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdés békés rendezése lehetőségének” – hangoztatta a tárca közleményében.

Törökország és Brazília a BT nem állandó tagja, a szerdai szavazáson mindkettő ENSZ-képviselője nemmel voksolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik