Nagyvilág

Tiltakoznak a németek

Egyre élesebbek a tiltakozások a német kormány rekord méretű, a szakszervezetek és az ellenzék szerint leginkább a szegényeket sújtó takarékossági programja miatt.

Az ellenzéki pártok szerdán rendkívüli parlamenti tanácskozást kezdeményeztek, hangsúlyozva, hogy mindenekelőtt a munkanélkülieknek nyújtott támogatások lefaragásának hatályon kívül helyezését akarják elérni.

Bírálta a konzervatív-liberális kormány több mint 80 milliárd eurós megtakarítást előirányzó intézkedéseit Angela Merkel kancellár pártjának, a konzervatív CDU-nak több magas rangú politikusa is, köztük Norbert Lammert, a Bundestag elnöke.

Egy szerdán megjelent interjúban a parlamenti elnök kifogásolta, hogy az intézkedések között nem szerepel a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők adójának emelése. Lammerthez hasonlóan foglalt állást a CDU gazdasági tanácsa is, amely a takarékossági programot szociálisan kiegyensúlyozatlannak nevezte.

Ezzel egy időben kormányforrások megerősítették: a koalíció által korábban szorgalmazott adócsökkentések a takarékossági kényszer miatt lekerültek a napirendről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik