Nagyvilág

Színvallásra késztet a román külügyi bizottság

A testület szerint a bukaresti kormánynak és az elnöki hivatalnak hivatalos állásfoglalást kell adnia a magyar állampolgársági törvényről.

A külügyi bizottság szerint nem kívánt következményei lehetnek a román-magyar kétoldalú kapcsolatokban az átláthatóság és a nyitottság hiányának. A testület szerint a magyar állampolgársági törvény módosítása nem rögzíti – a román állampolgársági törvényhez hasonlóan -, hogy hányadfokú felmenők egykori állampolgársága alapján igényelhető a magyar állampolgárság, ez pedig megerősíti azt a gyanút, hogy a jogszabálynak nincs valós jogorvoslati jellege. A bizottság kormányzati és parlamenti szintű román-magyar párbeszédet szorgalmazza “az európai kisebbségvédelmi normák betartásának szükségességéről”.

A román külügyminisztérium korábban korábban csak annyit közölt: Bukarest figyelmesen tanulmányozta a magyarországi állampolgársági törvény módosításait, és további pontosításokat kér Budapesttől, hogy megbizonyosodjon arról, megfelel-e a törvény a nemzetközi jog előírásainak.

Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár Bukarestben úgy fogalmazott: Magyarország nagyra értékeli, hogy szomszédai megértéssel fogadták a Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló törvényt és a kettős állampolgárságról szóló jogszabályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik